maandag 15 juni 2009

Twitter, wat is het?


Het bestond al even maar is toch uitgegroeid tot dé hit van 2009: Twitter. En als goede intranetmanager vraag je je dan natuurlijk af: wat kan dit toevoegen aan mijn intranet? Een goeie vraag en er zijn maar weinig antwoorden. Want er is nog maar weinig ervaring mee.

Even kijken wat Twitter ook alweer is. Sommigen noemen het een micro-blog maar daar doen we het mediumpje een beetje mee tekort, denk ik. Wat mij betreft houdt Twitter het midden tussen een weblog en een RSS-feed. Je abbonneert je op een informatiestroom die wel inhoud bevat maar te klein is om verhalen mee te communiceren. Net als een blog geeft de schrijver een mening en vaak een link naar de echte inhoud.

Twitter bestaat in symbiose met Tinyurl en Twitpic. Het mooie aan Twitter is dat het de functionaliteit van deze twee neefjes op geen enkele manier zelf aanbiedt. Schoenmaken blijf bij je leest en doe waar je goed in bent. Tinyurl en Twitpic maken het mogelijk om te verwijzen en om foto's te plaatsen.

Met verwijzingen en foto's hebben we meteen de belangrijkste parralel met een weblog te pakken: Twitter kan zakelijke informatie combineren met een persoonlijke blik in welke verhouding dan ook. Kijk maar naar Dell. Twitter je op persoonlijke titel, hou er dan rekening mee dat je publiek een persoonlijke visie verwacht.
Het belangrijkste verschil met een weblog is de vluchtigheid: op Twitters ouder dan een dag volg je eigenlijk niet meer. Het geeft vooral een indruk van het hier en nu, terwijl een weblog 'eeuwig' blijft bestaan en doorzoekbaar is.

Terug naar intranet. Twitter is open voor iedereen dus dat maakt het moeilijk te gebruiken voor je interne communicatie. Gelukkig zijn er alternatieven. In de eerste plaats is het natuurlijk voor veel CMS'en niet moeilijk een door iedereen aanpasbare nieuwspagina te maken waarbij alle nieuwsberichten maar 160 tekens kunnen bevatten. Een beetje rommelen en klaar ben je.

Heb je niet de vrijheid of de mogelijkheden je CMS op die manier aan te passen? Er zijn pasklare antwoorden zoals Yammer. Daarmee kun je relatief eenvoudig en goedkoop een Twitter-achtige omgeving mee maken die is afgesloten voor de buitenwereld en alleen toegang geeft op basis van uitnodiging. En gezien de hype zijn er nog veel meer alternatieven.

En hoe zetten we Twitter in? Daarover de volgende keer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten