maandag 23 maart 2009

WWWW: waarom weinig wiki's werken

Interessant artikel op Frankwatching: een stappenplan voor het gebruiken van een wiki. Op zich inderdaad hele nuttige stappen die de randvoorwaarden voor het gebruik van een wiki goed helder maken. De meest nuttige tips vind je echter in de reacties op het artikel: het succes van een wiki hangt niet af van geld of technologie maar van de cultuur van je organisatie.



Want natuurlijk, budget en planning en een redactie is allemaal heel belangrijk maar zijn, zeker wanneer het om intranet gaat, niet de doorslaggevende factor. Dat is namelijk de bedrijfscultuur. Die moet klaar zijn om de kernwaarden van een wiki te delen: iets van jezelf als medewerker laten zien en je kennis te delen met de organisatie. Werk je ergens waar mensen nog wel eens op hun vingers worden getikt omdat ze teveel zitten te 'internetten'? Don't even go there!

Ander belangrijk punt voor het inzetten van een wiki op je intranet: zijn er wel genoeg mensen met een gelijk kennisniveau? Als die er zijn, en men is bereid die kennis te delen, dan kan een wiki succesvol zijn. Vaak is er een klein clubje mensen dat veel meer weet dan anderen. Die anderen worden dan niet uitgenodigd om ook een bijdrage te leveren.
Overigens is er niets mis met een klein clubje mensen dat via een makkelijk te beheren wiki de rest van de organisatie voorziet van de nodige kennis. Het is alleen niet echt een wiki natuurlijk.

Wil je een wiki? kijk dan eerst of de bedrijfscultuur er klaar voor is. Als dat zo is, zoek dan een onderwerp dat geschikt is voor kennisdeling maar waar vooral een grote groep mensen verstand van heeft.

2 opmerkingen:

  1. Goede analyse. Management vindt dit vaak wel sexy, maar heeft geen idee of het daadwerkelijk toegevoegde waarde heeft. Een goede FAQ werkt vaak net zo goed, zo niet beter...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij IBM wordt bijna alles opgelost met wiki's. Het is ook maar waar je mee besmet wordt...

    BeantwoordenVerwijderen